Aanschaftips voor de e-bike!

Een forse aanschafprijs en een groot aantal merken maakt het tot besluit komen om een elektrische fiets te kopen best lastig. Het is natuurlijk verstandig om je te oriënteren voordat je een dure aankoop gaat doen als een elektrische fiets. 

Aanschaftips voor de e-bike!

  1. Waar doe je de aankoop?: Als je een dure aankoop gaat doen doe je dat altijd bij een speciaalzaak, dus voor de e-bike ga je ook naar een fietsenspeciaalzaak. Bij speciaalzaken krijg je altijd de beste adviezen en garanties.
  2. Prijsniveau: Goedkoop is duurkoop, zo geldt dat ook voor e-bikes. Veruit de meeste e-bikes boven de €1.500,- zijn van goede kwaliteit en als ze boven de €2.000,- komen hebben ze nóg betere onderdelen en meer geavanceerde technieken.
  3. Frame: Oudere mensen kiezen vaak voor een frame met wat lagere opstap zodat er over een aantal jaren geen problemen zijn met het op- en afstappen van de fiets. Hele verstandige keuze dus!
  4. Versnellingsnaaf/Derailleur: Een kettingkast die gesloten is met daarin een versnellingsnaaf heeft minder onderhoud nodig. Een e-bike met derailleur is vaak lager van gewicht en heb je meer schakelmogelijkheden.
  5. Aandrijving: Alle vormen van aandrijving hebben zijn voor- en nadelen. Of je nou een voorwiel-, bracket- of achterwielaandrijving kiest, het maakt niet uit want dat is heel persoonsgebonden.
  6. Accu: Als je jouw fiets overal wil kunnen opladen is het handig om een accu te kopen die afneembaar is. Qua kwaliteit maakt het niet uit of je de accu kan afnemen of niet.
  7. Gewicht: Als je vaak jouw fiets wil meenemen op een fietsdrager is het handig om een fiets te kiezen van maximaal 22 kilo. E-bikes zijn eenmaal zwaarder dan normale fietsen en daar moet je wel rekening mee houden als je ze per auto wil gaan vervoeren.
  8. Proefrit: Maak altijd eerst een proefrit! Zo weet je de verschillen in gebruiksgemak en comfort, want dat wil nog wel eens verschillen per merk. Ook is het belangrijk om door die testrit te wennen aan zo’n e-bike, het fietst ook anders als een normale fiets. Een e-bike fietst een stuk harder dan een normale fiets dus een proefrit is zeker aan te raden!