De Blue-bike

Makkelijke fietsverhuur

Blue-bikes zijn de fietsen die je kunt huren op de treinstations van België. In Brussel zijn de fietsen te vinden op station Brussel-Centraal en de omliggende stations Brussel-Noord, Brussel-Zuid en Brussel-Luxemburg. In totaal is het op 44 stations verspreid over België mogelijk om Blue-bike fietsen te huren.

Hoe werkt het?

Voordat je een Blue-bike kunt lenen zal je eerst een abonnement moeten afsluiten, dit kan vanaf een leeftijd van 14 jaar. Je kunt een abonnement afsluiten via de website van Blue-bike, maar ook bij het fietspunt van Brussel-centraal. Wanneer je jezelf hebt aangemeld bij de site zal je een persoonlijke kaart thuisgestuurd krijgen. Met deze kaart is het mogelijk om twee fietsen te huren.

Met deze kaart is het mogelijk om 24 uur per dag een fiets te huren. Tijdens openingstijden kan je de fiets ophalen op het fietspunt op het station. Wanneer deze gesloten is kan er een fiets uit een zogenaamde sleutelautomaat worden gehaald. Zowel de pas als de fiets dienen gescand te worden, de fiets moet ook weer worden ingeleverd op de plek waar deze is geleend. Wanneer dit niet mogelijk is zal er een toeslag worden berekend.

Kosten

De betalingen worden aan het einde van elke maand verrekend. De kosten voor je abonnement zijn tot 10 euro voor één jaar. Voor het huren van een fiets betaal je drie euro per 24 uur. vanaf de vierde dag betaal je een toeslag van 5 euro per dag bovenop het dagtarief.

In sommige steden is het gebruik van de Blue-bike gratis. Op deze plekken is door een lokaal bestuur in overleg met de Vlaamse Overheid besloten om het gebruik te financieren. De gedachten hierachter is dat elke Blue-bike mogelijk een auto in het centrum vervangt. Mensen in deze steden betalen wel de abonnementskosten maar de eerste 24 uur van het daadwerkelijke lenen zijn gratis.