Door loopfiets; zijwieltjes verleden tijd

Staat het idee van dagenlang rugklachten omdat je achter het fietsje van je aan moet rennen je nu al tegen? Geef je kind een loopfiets. Zodra ze kunnen lopen kunnen ze op een loopfietsje ook. Zet het zadel zo laag mogelijk dan kunnen ze goed bij de grond. Op een loopfiets leren ze heel snel om hun evenwicht te bewaren en dat is precies wat ze nodig hebben om later te kunnen fietsen zonder zijwieltjes.
Crossende peuter

In het begin zal je kleintje er niet veel van begrijpen, maar bij de meeste valt het kwartje snel. Verbaas je niet als je je peuter van anderhalf tot twee jaar als een razende door je tuin of over de stoep ziet crossen. Doordat ze vaak flinke snelheden kunnen behalen is het aan te raden goede bescherming voor ze aan te schaffen. Voor je het weet zie je dat ze hun voeten van de grond halen als ze de bocht om, of van een heuveltje af gaan. Helaas is remmen vaak nog wel wat lastig waardoor ze nog wel eens omkukelen of tegen een boom aanrijden. Een fietshelmpje kan die klappen opvangen.
De echte fiets

Vanaf twee en half tot drie jaar zijn ze toe aan de zogenaamde echte fiets. Belangrijk hierbij is om dat niet te pushen. Als je hebt gezien dat je kindje op de loopfiets al een tijd goed in balans is, zet dan geen zijwieltjes op de fiets. Probeer het direct zonder. Als je ze namelijk toch eerst erop zet, leren ze er op te vertrouwen en vinden ze het vaak eng om ze er af te laten halen. Je zult versteld staan, hoe makkelijk sommige kinderen zo wegfietsen. Vele anderen hebben jou nog een kwartier tot een uur nodig als zekerheid of om even te wennen aan de nieuwe fiets.

Uitzonderingen bevestigen de regel

Natuurlijk geldt bovenstaande niet voor alle kinderen. Vrees daarom niet als je kindje niet direct wegfietst of helemaal niet op de echte fiets wil. Zet alsnog gewoon die zijwieltjes eronder tot ze wel voldoende vertrouwen hebben. Alles tot ongeveer zes jaar is heel gewoon. Ze moeten het vooral ook zelf leuk vinden om te doen, verlies dat nooit uit het oog.